Why is it so difficult for men?


doodlessworld

Men are caring..

Then why is it so difficult for them to make some gestures and show their love and concern?

P. S. These little things mean a lot in life..

View original post

Advertisements

Ти си


decembersdiaries

Ти си сите зборови што сè уште не знам да ги изговорам,

Ти си оној стих што ми доаѓа во последните кликтежи будност –

и – сосем фрустрирачки – до следното утро веќе ми има побегнато.

Ти си од оние акорди безвременска класична музика или малку застарен психотичен џез,

оние за кои не би знаела што да ти кажам,

но знам оти секојпат успеваат кокетно да се задеваат со сите мои привидни животни константи.

Ти си од оние утра кога му благодарам на дождот што нема кој да ми ја попречи осамата,

а некој час подоцна сепак ќе те побарам под свиоците на мојов поткршен чадор.

Ти си нешто налик душа, некаква божествена аморфност никогаш доволно присутна и никогаш доволно отсутна за да ти дадам форма,

Ти си нешто налик сон, тукуречи јаве, можеби мисла, но сосем сигурно желба,

Ти си немир од нечија туѓа праискона во мојата сегашност и…

View original post 222 more words

My sunshine


You glow like the sunshine

You shine like the moonlight

You smell like a rose

You’re beautiful like the blue sky

You sparkle like the stars

And I love you so so so…

You’re my angel who fell from the sky

Oh why oh why won’t you be mine?

You’re my light in the dark

You’re my dot in the thinnest line

Oh why oh why won’t you be mine?

You and I candlelit dinner and wine

Oh why oh why won’t you be mine?

You’re my cure when I’m sick

You’re my music when I’m sad

oh why won’t you ever pick

Does that sound so bad?

You’re finally mine

Now we can see eachother and smile

because we’re fine now.

You and I, light and dark

we should write that down or mark

I know there is some spark

between us.

Oh now oh now,

I want you to be mine

we’ll just get along fine.

You and I- planet Earth and

the universe.

we’ll be fine

because you’re mine now.

And everything will be alright,

because I love you and

you love me too.

‘Cause I love you, so, so, so!

 

ЉУБОВТА Е


Не се сеќавам точно како се сретнавме, но можам да кажам дека беше доста возбудливо. Тоа е затоа што кога нашите погледи се судрија, ја почувствував онаа неразбирлива инстант конекција. Верувам дека се викаше хемија. Во почетокот се обидов да го игнорирам чувството, но како што поминуваше времето, беше тешко да се прикрие таа зголемена искра во моите очи секогаш кога ќе го видев. Тоа беше како магија. Се чувствував толку нереално. Тоа сигурно нешто што ги нападна сите мои мисли, го блокираше моето вообичаено размислување и најпосле ме вовлече ментално, емоционално, па дури и физички хипнотизирано. Дали е ова љубов или премногу сонувам?
Дали е тоа љубов кога нашите погледи ќе се сретнат за еден момент и чувствувате дека сте возбудени, како да не можеш да не ги гледаш неговите очи затоа што те имаат зашеметено? Тој топол поглед во неговите очи што ти кажуваат се`, но исто така не ти кажуваат ништо и те тераат да се запрашаш. Тоа е како некоја збунувачка загатка која те остава без здив и прашувајќи се што ќе се случи понатаму. Тоа е како да мозгаш наоколу и одеднаш те има маѓепсано да продолжиш да се прашуваш дали тој знае нешто или дали го има тоа исто топло чувство или дали неговото срце чука побрзо како твоето кога ќе се сретнете?
И за крај ако некогаш се обиде да ти ја каже вистината, дали тоа значи дека е заемен реципроцитет? Можеби и само можеби ќе ги најдеме тие одговори длабоко во нашите срца и да го направиме тој сјај да блеска како најубавата и најсветла ѕвезда. И можеби само можеби ние конечно ќе почнеме да го користиме тој збор за сите тие прекрасни работи што ни се случуваат кои живеат внатре во нас и опколени сме со нив, а сепак ни даваат да ја погледнеме светлата страна на животот и се` да биде поубаво и посјајно за да можеме да најдеме радост и спокој во нашите понатамошни животи. Тој значаен збор кој магнетски привлекува и буди инстантно заедничка привлечност помеѓу двете суштества, тоа чувство на возбуда кое не` прави да бидеме романтични и да викаме со полни гради дека сме задоволни и среќни да уживаме во момент на вистинска радост.
Тоа зборче од пет букви за кое се чини сите знаат многу, од филозофи и научници до уметници, писатели и поети и некои од нас кои се преправаат дека се` знаат за тоа, дека се паметни и копаат под површината барајќи збор што никој не се труди доволно да го пронајде вистинското значење на истиот.
Мора да има нешто повеќе, нешто поголемо и од најголемата тајна на светот, особено човечкиот вид. Кога ќе дознаеме за најбрилијантната тајна да се откриеме себеси, тогаш и само тогаш можеме да го постигнеме знаењето на нашите предци, нивната храброст и мудрост и со нивна помош да ја одгатнеме сложувалката заедно и последно да го откриеме вистинското значење на една од најголемите тајни на светот кои останале непроучени, а тоа е тајната на давањето и примањето без возврат, да се восхитуваме на тој што сме го избрале, да го спознаеме како нашата сродна душа која сме ја барале, чиниш со векови. А ако најдоброто нешто е да сакаш и да бидеш сакан, тогаш најдобриот и најважниот еликсир на животот за кој некогаш ќе осознаеме е и засекогаш ќе биде љубовта!
Ивана Олтовска Скопје, 2013

Каде си пријателе мој?


Каде си пријателе мој,
Би сакала да бидам со тебе
Во овие часови тажни,
Ти се колнам дека би ја изгубила и главата.
Би сакала да ме поддржиш,
Да ме чуваш
Бидејќи сум доста осамена
Биди со мене деноноќно
Те молам без приговор.
Каде си пријателе мој,
Во оваа студена ноќ
Ми е потребно енергија
За да преживеам
Би можел ли да ми дадеѓ барем малку од твојата среќа
За да си ја спасам душата, а
Потоа ако сакаш ке ти ја вратам дупло.
Ми требаш покрај мене
Ми треба една твоја прегратка
Дозволи ми да бидам со теме барем уште една минута
И не пуштај ми ја раката во никој случај
Те молам да имас храброст за да се соочиш со моите стравови,
Не се оддалечувај од менетуку помогни ми,
За да можам да ги спасам моите раскинати парчиња.
Дојди со мене и остави ме да ти ги кажам сите мои маки,
Сослушај ме добро затоа што ми треба некој да ме ислуша
Внимателно, за да можам да се исцелам од моите болки.
Пријателе мој, доближи се повторно до мене, затоа што
Ако ми помогнеш би те сметала за мој најдобар пријател.
Дозволи твојата насмевка да ми го разубави денот,
Остави твоите очи да блескаат сјајно кога ме гледаш, затоа
Што тоа ми ја враќа насмевката на моето лице, тогаш добро се чуствувам
Како повторно родена.
Затоа те молам немој да ја загубиш оваа прилика,
Оваа шанса што ти ја давам, а
Ако не ја прифатиш тогаш
Ке си одам
Ке си одам, за да не се вратам повторно.
Да си одам, барајќи друго место, друг пријател, друг живот, за да повторно ја почуствувам
Насмевката на моето лице.
Барајќи се сама себеси, на места каде нема болки, каде
Што те нема тебе, пријателе мој.
А ако прифатиш, ако навистина мислиш дека можеш да ме спасиш-
Тогаш направи го тоа, што чекаш, побарај ме уште еднаш и јас ќе те чекам токму овде.
Конечно ќе се видиме уште еднаш, лице во лице
И ако имаме малку среќа и најмалата шанса да се видиме повторно без да гледаме назад,
Јас би била среќна, најсериозно кажано.
И да, имаш или имаше причина да се сомневаш во моите чуства,
Точно е тоа дека не можам да живеам без тебе,
Сакам да те видам бар на момент, за да ми го вратиш воздухот,
За да ме гушнеш силно, бидејќи ми недостигаше, сонував за тебе многу пати,
Те молам не се оддалечувај од мене, тоа не би го поднела веќе.
Да, сум вљубена во тебе, ти си ми се, воздухот што го дишам, сонувам за тебе отсекогаш,
И сум поминала многу бессони ноќи за тебе, мислејќи на тебе тоа ми ја дава енергијата потребна
Да не спијам по цели ноќи.
Те сакам пријателе мој, незнам дали веќе знаеш или можеби сега дознаваш
Но јас не можам да издржам ( тежок збор, не би го употребила во друга прилика)
Не можам да го сокријам ова чуство што ме задушува, што не ми дава мир.
Ти си во моите мисли, ми го зема срцето и сега сакаш да го обземеш и мојот ум.
Иако не сакам да бидам премногу зависна од тебе, сепак не можам да издржам.
Те сакав пријателе мој и верувај ми не беше лесно да те сакам во тишина оддалеку , иако моето срце се скрши на милион парчиња, не беше време ни момент да потрчам во твоја прегратка.
Откако те видов за прв пат, кога твоите очи ги забележаа моите, почуствував хемија која беше подеднакво магична и интригантна.
Само кажи ми нешто,пријателе мој, макар и само еден збор кој може да ја спаси мојата душа.
Само дај ми еден бакнеж, еден поглед нежен и потоа остави на судбината да се справи со нашите соништа и најскриени желби кои живеат во нас, во нашите срца и го чекаат денот кога ќе излезат надвор конечно.
Нека судбината те донесе кај мене.
Те сакам пријателе мој, отсекогаш сум те сакала и денес конечно ќе го поминам патот накај тебе,
За да дојдам блиску до тебе, на другата страна, на твојата страна, покрај тебе, за да
Бидеме заедно, среќни и вљубени како младоженци пред и после венчавката.
Не ми е страв да почнам одново со тебе, не се плашам да се обложам во нашата среќа иако
Преземам ризик повторно да те загубам,
Но тоа не е важно, ти ме правиш да блескам како најсјајната ѕвезда на светот,
Ми даваш доволно сила за да продолжам напред.
И да сакам без прашање, би сакала да се обидам одново со тебе,
За тоа сум сосема сигурна, да го оставам назад стравот, за да те побарам помеѓу небо и земја,
Помеѓу море и ѕвезди, помеѓу морето и плажата, ќе барам на сите местадо крај на светот
Ако треба, за да те престигнам и да можам да потрчам во твоја прегратка и да останам така.
Не ми е грижа ако паднам уште еднаш па и милион пати во искушение, тоа е неважно.
Затоа што да, сакам повторно да паднам, да сакам да бидам заробена, вмешана со твојата страст, да сум подготвена да го отворам поново твоето срце, за да го слушне моето и
Да ти каже најискрено дека никогаш не сум те излажала и никогаш нема да те излажам, не тебе.
Да, сакам да бидам со тебе љубов моја, моето срце чука за тебе, сега и засекогаш, ако
Ти ми помогнеш повторно да ја реконструираме нашата љубов, за да порасне силна.
Кажи ми веќе еднаш, пријателе мој, дали си со мене или не си, во добро и во лошо, рака под рака да патуваме и до крајот на светот.
И те прашувам, можеби за последен пат не знам дали си подготвен само да ме слушнеш
Но сакам да ми одговориш веднаш:
Каде си пријателе мој, блиску или далеку од мене, ти одбери.
Затоа што верувај ми, тоа што го сакам најмногу во животот е
Најслаткиот подарок, совршениот и најдобриот што судбината можеше да ми го даде
Шансата да те имам блиску до мене, смеејќи се. Додека ја држиш мојата рака, никогаш не пуштајќи ја.
Подарокот да се сретнам со твојот поглед нежен и да побегнам далеку со тебе, на некое скришно место, наше место каде ќе можеме да бидеме среќни можеби засекогаш.
Можеби мислиш дека сум помалку луда, но тоа е само големата љубов што ја имам за тебе која ме тера да ги направам најдобрите работи, така како што треба да бидат, во ред.
Засекогаш твоја, сепак велат дека надежта последна умира

Little by little… part 1 (unfinished)


Little by little, star by star, you always don’t know where you are
As deep as the ocean in your eyes lies a devotion may as not as big as a promotion since there is always a solution eyes deep blue as the ocean that sparkle in light and glow in the darkso colorful conclusion promising into big evolution process.
Rosie red cheeks that burn while the fire is out, cold as in winter snowy day what to do what to do when you have great imagination and outside is snowing? maybe theres a solution to this problem write write write always write words are like superheroes they spam, delight, burn as ashes, they are warm as cuddling, supprisingly cold as ice cream, but no worries you can beam in pleasure because words mean a lot of everythings and anythings.

Donde estas mi amigo


¿Donde estas mi amigo,

Quiero estar contigo,

en estas horas de tristeza,

te juro que voy a perder mi cabeza.

Quero que me apoyes,

Quiero que me cuides,

porque estoy muy sola,

Acompáñame día y noche,

Te pido por favor, sin reproche.

 

¿Donde estas amigo mió,

En esta noche fría,

me falta energía,

para sobrevivir,

me podrías darme un poco de alegría,

para que pueda salvar mi alma, y después

si quieres te la vuelvo doble.

 

Necesito tenerte a mi lado,

Necesitó que te acerques a mí,

Necesitó un abrazo,

Déjame estar contigo un minuto más

Y no sueltas mi mano por ningún motivo,

por favor, que tengas el valor para confrontar mis miedos,

no me rechaces sino ayúdame, para que pueda recuperar mis pedazos.

Ven a mí y deja que te cuente todas mis tristezas,

Escúchame muy bien, porque necesitó que alguien me escuche muy atentamente, para que pueda ayudarme curar mis penas y dolores.

 

Amigo mió, acércate de nuevo a mi, si tu me ayudas yo te voy a considerar como mi mejor amigo.

Deja que tu sonrisa me iluminé el día,

Deja que tus ojos brillen cuando me mires, porque eso me devuelve la sonrisa, me hace sentir bien,

sentirme renacida de nuevo.

Así que por favor no pierdes esta ocasión, esta chanceé que te doy, y si no la aceptas esta bien, entonces me voy.

Ir, para no regresar jamás.

Ir, para buscar otro sitio, otro amigo, otra vida,

para que pueda volver a sentir.

 

Buscar de nuevamente a mi misma, en lugares donde no hay penas, donde no estas tu, amigo mió.

Y si aceptas, si de verdad crees sinceramente que puedas salvarme- entonces has lo, que esperes, busca me otra vez, y yo te espero aquí.

Por fin nos volveremos a ver frente a frente, cara a cara y si tenemos un poco de suerte y la mas mínima esperanza para que nos vemos esta vez sin marcha atrás, yo seria muy feliz, te lo digo enserio.

Y si, tienes o tuviste razón cuando dudaste en mis sentimientos, si es cierto  que no puedo vivir sin ti, necesito verte por lo menos un momento  para que me devuelves el aire, para que me abrases muy fuerte, es que te ha extrañado mi vida, ha soñado con tigo muchas veces, no te alejes de mi por favor, ya no mas, eso no lo soportaría.

Si, estoy perdidamente enamorada de ti, eres todo para mí, eres el aire que respiro, sueño contigo desde siempre y ha pasado muchas noches sin dormir, pensando en ti me da la energía para que pueda ser despierta todas las noches.

Te amo, amigo mió, no se si ya supiste o si te enteras por ahora pero ya no lo guanto mas (palabra difícil, no lo usaría en otra ocasión)

Ya no puedo ocultar este sentimiento que me ahoga, que no me deja vivir en paz.

Eres en mis pensamientos, ya has robado mi corazón y ahora quieres acabar con mi mente,

Aunque no quiero ser muy dependiente de ti, no puedo resistirme.

Te ha amado, amigo mió, y crea me que no acidó fácil quererte en silencio, desde lejos, aunque  mi corazón se destruyo en miles de pedazos,

No era el momento de correr en tus brazos.

Desde que te vi. por primera vez,

Cuando tus ojos han notado a los míos, sentí esa química que fue mágica y  intrigante.

Solo dime algo mi amigo, solo una palabra,

Que pueda salvar mi alma,

Que devuelva mi calma y tranquilidad.

Solo dame un beso, una mirada tierna  y después deja que

El destino se cargué de cumplir nuestros sueños y deseos mas ocultos que viven dentro de nuestros corazones y esperan el día cuando al fin van fuera.

Deja que el destino te empuje a mí.

Te amo amigo mió, siempre te ha amado, y hoy por fin cruzare el camino para llegar a ti, al otro lado, a tu lado para que podemos estar juntos, felices y enamorados como unos novios antes y después de la boda.

 

No tengo miedo intentar de nuevo contigo, no tengo miedo apostar me en

Nuestra felicidad aunque corre el risco de que pueda perderte otra vez,

Pero eso ya no me importa, tú me haces brillar como la estrella más bella del mundo, me das la suficiente fuerza que necesito para seguir adelante,

Y si quiero, sin pregunto, lo voy a intentar de nuevo de eso si estoy completamente segura, dejar atrás al miedo, para buscarte entre cielo y tierra, entre el mar y las estrellas, entre el mar y la playa, buscare en todas partes asta al fin del mundo si es necesario, para alcanzarte y para que puedo correr en tus brazos y quedar así.

 

No me importa si caigo de nuevo una y mil veces en la tentación, eso es lo demás.

Porque si quiero caerme de nuevo, si quiero ser atrapada, involucrada en

Tu pasión, si estoy dispuesta abrir de nuevo a tu corazón para que

Escuche al mió, y que te diga sinceramente que yo jamás te ha mentido y

También no te miento ni ahora, nunca te voy a mentir, a ti no.

Si, quiero estar contigo amor mió, mi corazón late por vos, ahora y para siempre, si tú me ayudas reconstruir nuestro amor, para que crezca muy fuerte.

 

¿Dime de una vez amigo mió, si estas conmigo o no,

en las buenas y en las malas para que podemos ir mano a mano, a viajar hasta al fin del mundo.

Y te pregunto quisiera sea la ultima vez que haga esto,

no lo se si estas dispuesto a cumplirme o quizás solo escucharme,

Pero yo quiero que me contestes ya:

Donde estas amigo mió, cerca o lejos de mi, tu elije.

Porque cree me que ahora lo que mas quiero en esta vida es el regalo mas dulce, perfecto, bello y el mejor que el destino me podía dar, es la oportunidad de tenerte cerca a mi, sonriendo te y sostener mi mano y no suéltalo nunca,

El regalo de reencontrarme con tu mirada tan tierna y escapar con vos a un lugar secreto, a un lugar nuestro, para que podemos ser felices, quizás para siempre. Talvez crees que estoy loca, pero es el gran amor que te tengo que me empuja ser las cosas bien, así como debían estar, en orden.

Eternamente tuya, la esperanza muera ultima 🙂